erdős panzió Magyar Deutsch English Slovak
szobákvárosunkrólkikapcsolódáspartnereinkkapcsolatA város meghatározó turisztikai vonzerejét a termálvíz jelenti, ami 1966-ban egy 2000 méter mély kútból tört elő.A kút vízhozama 1800 l/perc, vize 75 °C-os nátrium-hidrogénkarbonátos és kloridos hévíz.
1967-ben gyógyvízzé nyilvánították, amely reumatikus és mozgásszervi megbetegedésekre, gyulladások, légzőszervi bántalmak kezelésére, gyomor- és bélbántalmak gyógyítására alkalmas.
Az egész évben nyitva tartó fürdő vize elismert gyógyvíz. Besorolása szerint Európa öt, legjobb hatásfokú gyógyvize közé tartozik.
Alkáli-hidrogénkarbonátos és kloridos hévíz, amely tetemes jodidiont és sok oldott sót tartalmaz.
A termált elhagyva folytassuk útunkat a várnál.
A várárkot átívelő felvonóhíd helyén épített téglahídon át jutunk a 15. századi dongaboltozatos, alagútszeru várkapuhoz, melyben gótikus ülofülkék, falán római kori sírkofeliratok, és 19., 20. századi emléktáblák láthatók. Az óvári vár a római település maradványaira, a 13. században ráépített és többször átalakított szabálytalan négyszög alaprajzú épület. A vár épületében található a Nyugat-Magyarországi Egyetem. Az egyetem épülete mellett található az 1713-as pestis járvány emlékére épített lucsonyi Anna-kápolna. A Malom-ági Lajta fölé épült a hajdani uradalmi malom, mely 1648 óta működött egészen az 1980-as évekig. Fő utca felőli oldalon van a város elso középiskolája, az 1739-ben alapított Piarista Rendház. Az 1924-ig vármegyeháza, a mai városháza, 1892-ben épült neoreneszánsz stílusban. Falán az emléktábla a város napóleoni háborúk idején betöltött szerepéről tanúskodik. Homlokzatát Moson megye címere díszíti.
Fő utca ékessége a Cselley-ház. A gótikus jegyeket is tartalmazó épületben a Hansági Múzeum ipartörténeti kiállítása, a Gyurkovics gyűjtemény, dongaboltozatos pincéjében római kori kotár látogatható. A Szt. László téren található a Szt. Gotthárd plébániatemplom, mely a XVIII. században épült. Az egyhajós templomot barokk belső jellemzi, altemploma Habsburg Frigyes főherceg és feleségének temetkezési helye. Az 1993-ban felállított Szent László-szobor Lebó Ferenc alkotása.
A város sétálóutcáján, a Magyar utcán érünk el a neogót evangélikus templomhoz.
A templommal átellenben, a Magyar utca és a Kórház utca által közrezárt területen áll Nagy Benedek móri szobrászművész alkotása, az "Európa-kő" szobor, melyet a város Magyarország Európai Uniós taggá válásának előestéjén, 2004. április 30-án lepleztek le. A fő közlekedési utak találkozásánál, a Régi Vámház téren kialakított zászlópark és a városi kórház mellett elhaladva érünk a Hansági Múzeumhoz, mely előtt 1848-as emlékszobor áll. A múzeum klasszicizáló épülete 1912-re készült el. Ma a város és környéke történetét bemutató állandó kiállításnak ad otthont.
Az ipartelepen, a Gyásztéren kopjafák sora vezet az 1956-os forradalom emlékművéhez...
Városunk várja Önt szeretettel!